fbpx

Кава, яку готують дівчата

Коли збоку грає приємна музика, за вікном накрапає дощ і кружляє жовте листя, – саме час для чашки запашної кави. Але щоб смакування напоєм було довершеним, ми віришили зустрітися з баристою. І не просто баристою, а дівчиною, яка переконана – кава змінює життя! Як саме – дізнаємося від справжньої кавової феї. До речі, саме так себе описує Любава на сторінці в інстаґрамі)

Все про каву та життя дівчини-баристи

все про каву

бариста івано-франківської кав’ярні типу «кава з собою» «Coffee Shop», графічний дизайнер та кавова фея – Любава Федоришин

Я чотири роки навчалася на графічного дизайнера. Але з кавою почала працювати ще з 1 курсу. В той час я була просто студенткою, яка не хотіла від когось залежати. Шукала собі роботу на літо. Думала, от графік підійде, буду і з навчанням поєднувати. 

Але я настільки всього боялася, що не уявляла, як же буду спілкуватися з людьми. Спершу пробувала себе у ролі офіціантки, та через невпевненість у собі, мене не взяли. 

Потім мені зателефонували з мережі «Best Coffee» і запропонували місце баристи. Не все спершу виходило. Але якось так мене це зацікавило. Стільки процесів: від правильно спіненого молока і до затиснутої кавової таблетки. 

Чи відчуваєш різницю в тому, з якими знаннями ти розпочинала шлях баристи тоді, і як це відбувається тепер?

кава і бариста

На той час я та мої однолітки не настільки були обізнані в каві. Кавова культура в Україні та у нашому місті загалом дуже виросла за цей час.

Але єдине, у чому справді бачу різницю, то у впевненості самих людей. Зараз молодь себе бачить чіткіше. Та й про каву тепер навіть звичайні люди знають набагато більше. 

Графічному дизайнерові легше опанувати лате-арт?

Насправді, малюнки на каві та на папері, чи планшеті – це геть різні речі. Взагалі, як я навчалася цього? Зависала на відосиках в інстаґрамі італійського баристи. Дивилася на все: як він тримає чашку, як згинає руку, як малює тюльпани. В мене був шок. Але поки усі йшли на обідню перерву, я дивилася його відео. Пробувала, пробувала. І так от моя робота на літо розтягнулася на три з половиною роки (посміхається).

View this post on Instagram

Details☕️

A post shared by lyubava 🌿 (@lyubava.f) on

Зараз є чемпіонати з лате-арту, де баристи змагаються, хто зробить кращий малюнок. Недавно на фестивалі «Карпатський простір» брала в такому участь. Так хвилювалася, що боялась на сцену вийти. Але коли я побачила у групі підтримки навіть своїх постійних клієнтів, то одразу якось легше стало. Це мене приємно вразило. У підсумку, я дійшла до списку восьми кращих. Це був перший досвід, але я дуже задоволена. 

Коли я починаю працювати з кавою – я просто відключаюся. Мої проблеми десь далеко. Така собі антистреска.

все про каву
фото – лате-арт Любави Федоришин

Робота, кава, любов та інші синоніми

Мій день розпочинається з підготовки обладнання, робимо першу технічну каву (пропускаємо першу каву через апарат, щоб вийшло все погане), аби клієнт вже міг насолодитися справді насиченим напоєм.

Я завжди приходжу трохи раніше, щоб посмакувати запашною перед початком. За день випиваю до трьох чашок кави. Раніше було і п’ять-сім (сміється).

Упродовж дня ми пробуємо еспресо, чи не збилося мелення кави, щоб не була гірка, –  слідкуємо, щоб кава весь день мала хороший смак. Це важливо. Бариста весь день має за цим слідкувати. 

Від чого залежить смак кави: від дорогого обладнання чи умінь баристи?

Від усього залежить, насправді. Це те, як обсмажені кавові зерна. І від баристи – як затиснута кавова таблетка, як зашвидко кава буде виварюватися. Всі ці процеси ми власне і маємо відстежувати. Але вміння це контролювати також приходить з часом.

Смак кави навіть від погоди залежить. Ми з напарником помітили неодноразово, що як тільки раптово змінюється погода, то й кава заварюється по-іншому. Тоді треба просто змінити помел і все буде окей.

Завжди посміхаюся людині. Якщо цим я можу покращити чийсь день, то чому б і ні?

То де загалом навчалась цього ремесла, скільки коштує таке навчання і чи окупилося вже?

Я вчилася сама. По відео в інстаґрамі, YouTube. Я просто щовечора дивилася ці відео, запам’ятовувала всі рухи, і вже зранку, на роботі відтворювала. Потім уже в нас в закладі, де я працювала, проводилася атестація працівників. Кожної зміни сезону ми складали екзамени. І так поступово я стала старшою баристою. І навіть почала вчити інших. 

Щодо якогось конкретного навчання, то буває, що заклади («Urban Space», наприклад) проводять часто конкурси, чи батли і там вже можна здобувати сертифікати, які десь по-своєму демонструють твій рівень. Також при багатьох закладах міста є недорогі курси, де можуть навчити основної техніки. Є курси баристи у Києві. Там часто дуже потужні курси, стартова ціна від 5000 тисяч гривень. Але, мені здається, такі знання варті тих грошей.

Плюси та мінуси роботи баристою

За три з половиною роки я навіть не можу виокремити якісь конкретні мінуси. Тут залежить все від самої людини. Наскільки вона готова до спілкування з іншими, а люди бувають же різні. Але це малесенький мінус. Я стараюся розуміти своїх клієнтів, бо всі ми буваємо без настрою. Ти й сам можеш гаркнути на людину, коли цього не дуже хочеш. 

Просто коли робиш те, що любиш, то і мінусів в роботі не знаходиш.

Раніше через непривітність клієнтів страшенно переймалася. Коли там хтось мені нахамив. Могла прийти додому і розплакатися. Це зараз я вже така стійка до різних стресових ситуацій (посміхається). Завжди посміхаюся людині. Якщо цим я можу покращити чийсь день, то чому б і ні?

кавові зерна
фото – Nathan Dumlao

Кава як стиль життя

У нас часто клієнти приходять по декілька разів на день. Якщо вже навідуються ввечері, то я зазвичай кажу: «Може щось слабше зробити?» Але людина сама відчуває, скільки треба кофеїну впродовж дня. Немає чіткої рекомендації, скільки чашок кави людині можна випити протягом дня. Це все дуже індивідуально.

Люблю запам’ятовувати хто що п’є і дивитися на реакцію людини, коли я питаю: «А вам капучінко, як завжди?» І люди так дивуються)

Де в Івано-Франківську можна випити доброї кави?

Ну, моя така любов до кави розпочалася саме з цієї кав’ярні, в якій ми власне і сидимо, з «GIF» («Говорить Івано-Франківськ» – ред.). Я тут завжди сиділа, вчилася, читала книги і смакувала кавою. Ще мені подобається кава з «Ростерії» та «Profiterole», а також кава на альтернативному молоці у «Mondays». 

Чи сіпається око, коли в тебе замовляють «експрессо»?

Раніше дуже бісилася. Зараз вже все ок (весело). Іноді, я просто грамотно намагаюся повторити правильну назву. «То вам еспресо, так?» Люди дуже адекватно на це реагують.

Як ставляться до дівчат-барист? Зустрічала якісь упередження?

Зазвичай старші люди скептично реагують. «А ви точно вмієте каву готувати? Тут раніше хлопець робив». Та й дівчат-барист по місту дуже мало, насправді.

Залишити свій поганий настрій треба десь там в шухлядці вдома.

Який кар’єрний ріст передбачає така професія?

Свій рівень завжди можна перевірити на батлах чи конкурсах. Щоб залишатися в тонусі. Мене двічі кликали провести навчання по лате-арту. І я, звісно, з радістю на таке погоджуюся. Радію, що можу когось навчити. 

кава зранку
фото – Любава Федоришин

Робота з кавою впливає на стиль життя загалом?

Ну не думаю, що можна пройти повз людину і сказати, от цей чувак точно бариста) Так не вийде. Ми не сильно виділяємось якимось стилем. Хіба десь в розмові, в певній ситуації, коли треба порадити комусь, яку каву обрати. Хоча мої друзі і мама завжди кажуть, що від мене постійно пахне кавою. Вдома теж завжди є багато кави. 

Навіть коли їхала у відпустку, то взяла колбу для заварювання альтернативи. Валіза також пропахла)

Мені зараз легко спілкуватися з людьми, виробилася стресостійкість, характер. Тому в таких аспектах – так, професія баристи змінює. 

5 асоціацій про каву

Кава – це атмосфера, (бо коли ти її п’єш, то наповнюєшся емоціями).

Кава – це спокій (як вип’ю каву – стаю добрішою). (Добре, що ми спершу випили кави – ред.)

Кава – це задоволення (усе стає навколо світле і наповнюється барвами навіть після одного ковтка).

Кава – це люди (люблю спостерігати як люди п’ють запашний напій, вони такі щасливі в цей момент).

Кава – це любов, велика любов.

І це так круто, коли є люди, які вміють наповнити кавову чашку цією любов’ю. Ну, що, ви вже випили свою денну дозу натхнення?)

Головне зображення (the main picture) – Matt Hoffman


Оцініть будь ласка цю статтю!
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (8 голосів, середній: 4,50 з 5)
Loading...

Залишити відгук

Ваша email адреса не буде опублікована.